İç Girişimcilik ve Temel Belirleyiciler Nedir?

İlk defa cümle içerisinde 1978 senesinde geçirilmiş olan iç girişimcilik nedir? Sorusu son zamanlarda sıklıkla kullanılmakta. İç girişimcilik nedir? Sorusunun cevabına gelecek olursak: Belli bir kurumla ilgili yapı içindeki iş görenlerin kendi öncecilikleri veya gelen isteklendirmeler vektöründe bulundukları firmadan ayrılmadan proje ve fikir istihsal etmesidir.

Buradaki temel husus iç girişimcilerin firmadan tamamen özerk veya firmaya tamamen bağımlı olmamalarıdır. İç girişimcilik konusundaki asıl maksat, firmanın kimliği muvazisinde yepyeni bir proje ve fikir istihsal etmek ve bu girişim neticesinde kazanılacak kesin avantajın şirkete revizyonunu sağlayabilmektir.

İç girişimci kendisini kanıtlama dürtüsü, kendi yerini tekvin etme arzusu, mesuliyet gücü ve işletmenin ondan isteği benzeri nedenlere istinaden bu vetireyi başlatabilir.

Görüş açısını uygulamaya daha fazla yaklaştırarak ifade etmek icap ederse iç girişimcilik, yepyeni bir düşünce istihsal edebilme, bu düşünceyi ve tasarıyı yeni kalıplara tatbik edebilme kabiliyeti yüksek olan iş görenlerin kapasitelerini %100 düzeyinde firma çatısı altında tutmaktır. Bu niteleyici beraberlik çoğunlukla tarafların her ikisi bakımından da kârlı görülmektedir.

Girişimcilik

İç girişimci kurumla ilgili bir dayanakla yürütmüş olduğu faaliyetlerinin sürdürülmesi için sermayedar bulma gayretini en azda tutar. Lüzumlu yardım, şirket aracılığıyla verilir. Firma bakımından da gerek nitelikli bir ekip arkadaşı yitirilmemiş gerekse de olası bir başarı neticesinde kazanç sağlanmış olur.

İç girişimciliğin İngilizcesiyle Intrapreneurship’in firmaya izafe ettiği en önemli değer, firmanın mevcudiyetini daha uzun senelere taşımasıdır. İç girişimci firmasının daha avantajlı ve kompetitif bir yapıya bürünmesi hususunda büyük bir rol oynar. Güncel bir örnekle izah etmek gerekirse; Sony İdare Heyeti Eski Lideri Ken Kutaragi, firmanın ses deneyi yapılan bölümlerinde faaliyet gösterirken kızına almış olduğu Nintendo oyun kumanda panelini yükseltebileceğini izan eder ve bir müddet Nintendo firmasıyla da çalışır.

Bu husus Sony cephesinde anlaşılır ve Kutaragi, firmadan uzaklaştırılma raddesine kadar gelir. Dönemin CEO’luk görevini yapan Norio Ohga onun yenilikçi görüş açısını değerlendirmeye alır ve firmada kalmasına müsaade ederek ondan en yüksek randımanı almaya hüküm verir. Kutaragi bunun akabinde şu anda Sony’nin en kuvvetli bölümlerinden olan oyun kumada paneli işkolundaki silahı PlayStation’un, yaratıcılarından olacaktır.

Bu İçeriğe Emojiyle Tepki Ver!
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
- Reklam-
- Reklam-

Mansur Yavaş, 2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü’nü kazandı

0
Mansur Yavaş Twitter hesabından yaptığı paylaşımla 2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü'ne layık görüldüğünü duyurdu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Yavaş...

Maliye Hazinesine ait bazı taşınmazlar özelleştirme kararı

0
Resmi Gazete 'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, öülkiyeti Maliye Hazinesine kayıtlı bazı taşınmazlar özelleştirme kapsamına alınırken, Sümer Holding AŞ ve TÜRK Şeker'e ait bazı...
- Reklam-
- Reklam-

Popüler İçerikler

- Reklam-
- Reklam-
- Reklam-