Salgın döneminde gençlerde ekran bağımlılığı arttı: Bebek gibi tuvaletini beze yapmak isteyen ergen var
Prof. Dr. Burak Doğangün, “Çok fazla ekran karşısında kalan çocukların bir dönem sonra madde bağımlılığı gibi bir bağımlılık geliştirdiğini ve o ekran, oyun olmadan normal hayata, sosyal iletişime dönemediğini görüyoruz” diye konuştu
Salgın döneminde eve kapanan gençler ve çocuklar ekran bağımlılığı yaşıyor.
Konuyla ilgili Hürriyet gazetesinden Abbdullah Şanlı’ya konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burak Doğangün karşılaştığı çarpıcı örnekleri anlattı.
Bağımlılık kriterlerinin değiştini, daha önce günde 4-8 saat ekran karşısında kalmayı kriter olarak koyduklarını hatırlatan Doğangün, “Bugün ise durum çok farklı. Şimdi eğitim, ikili görüşmeler hatta bizim psikiyatrik terapilerimiz bile ekran karşısından sağlanıyor. Günde zaten neredeyse 6 saat okul sebebiyle ekran karşısında kalıyor çocuklar. Bu anlamda rakamlar yanıltıcı olur. O ekran süresi artık çok daha arttı” ifadelerini kullandı.
“Zaman algısıyla ilgili bir bozulma oluyor”
Bağımlılığın tek kriterinin süre olmadığını belirten Doğangün, şu ifadeleri kullandı:
Çoğu zaman anne baba çağırıyor ama çocuklar duymuyor. Biraz, birazdan diyerek 3-5 dakika saatleri bulabiliyor. O an zaman algısıyla ilgili bir bozulma oluyor çocukta. Öfkeleniyor ve ‘Daha az evvel tamam dedim ya’ diyor. Ama aradan 3 saat geçmiş farkında değil. Tuvalete gitmeyen çocuk var. Odasında adeta bir bebek gibi tuvaletini beze yapmak isteyen ergen var. 5 dakika bile ekrandan kopmamak için böyle isteklerle gelen çocuklar var.